Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Έμμισθοι Δούλοι

Το έτος 2009 είμαστε όλοι περήφανοι γιατί δεν υπάρχει πλέoν η δουλεία στην Ελλάδα αλλά και στο κόσμο γενικότερα. Ναι! Ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύει και δίνει άξια δικαιώματα του ανθρώπου οπότε δεν επιτρέπει την ύπαρξη δούλων. Μπούρδες θα πω εγώ… Δεν υπάρχουν δούλοι πλέoν γιατί απλά ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να υπάρχουν δούλοι.

Για του λόγου το αληθές ας πάρουμε το παράδειγμα ότι ο κυρ Μήτσος στο μπακάλικο αποφασίζει να επενδύσει στην αγορά ενός δούλου. Οι σκλάβοι ποτέ δεν ήταν δωρεάν πάντα είχαν μια αρχική τιμή. Με σημερινές τιμές ένας σκλάβος, καλό κομμάτι, 20 ετών, υγιής που θα σου βγάλει δουλειά τουλάχιστον για 40 χρόνια θα έπιανε τουλάχιστον 20.000€ Στα έξοδα εχουμε υπολογίσει τα μεταφορικά από του διαόλου τη μανά που θα τον φέρουμε, ιατρικές εξετάσεις για να μην μας σπρώξουν κάνα άρρωστο και φυσικά το κέρδος του δουλεμπόρου που με τόσο κόπο τον μάζεψε. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα καλά κομμάτια έχουν και καλή τιμή μεταπώλησης.
Ας υπολογίσουμε τώρα τα έξοδα που έχει ένας δούλος σε μηνιαία βάση:


Αγορά= 20000/40/12= 42€
Ενοίκιο σε γκαρσονιέρα με κρεβάτι 200€
(δεν νομίζω η σύζυγος του κυρ Μήτσου να βάλει το δούλο στο σπίτι της)
Φαγητό 2 πίτα-γύρο κάθε μέρα και κάνα φρούτο μην πάθει αβιταμίνωση 7€*30=210€
(σιγά μην του μαγειρεύει η κυρά Μήτσου- ντιλιβερι που του το πάνε κιόλας )
Ρεύμα 30€
Νερό 7€
Κοινόχρηστα 15€
Θέρμανση 15€
( αν αρρωστήσει ή πεθάνει από το κρύο πάει στράφι η επένδυση)
Υλικά καθαριότητας 14€
( ο δούλος στο μαγαζί πρέπει να είναι καθαρός, δεν μπορεί να βρωμάει γιατί θα απωθεί τους πελάτες)
Ρούχα 25€
(δεν μπορεί να είναι κουρελιάρης θα σιχαίνονται οι πελάτες)
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 25€
(πρέπει να τον έχουμε υγιή για να μπορεί να δουλέψει)
Μεταφορικά 2 ευρώ τη μέρα στο λεωφορείο 50€

Το σύνολο όλων των παραπάνω 633 ευρώ το μήνα.


Με βάση τα στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία), ο κατώτατος ονομαστικός μισθός στη χώρα μας ανέρχεται το 2008 σε 681 ευρώ.

Οπότε ο κυρ Μήτσος, που είναι γάτα στους μπακαλουπολογισμους όπως ο παραπάνω, λέει «δεν με συμφέρει» για 48ευρω να έχω το άγχος μην το σκάσει, μην αρρωστήσει, μην μου πεθάνει πριν της ώρας του κλπ. Υπέρμαχος λοιπόν ο κυρ Μήτσος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσλαμβάνει υπάλληλο (ΕΜΜΙΣΘΟ ΔΟΥΛΟ) των 700€ που δόξα το θεό έχουμε ολόκληρη γενιά φέτος, δίνει και νέες θέσεις εργασίας. Πέφτει ο δείκτης της ανεργίας, ανεβαίνει ο δείκτης της ανάπτυξης και παίζουμε όλοι παλαμάκια..

Για όσους πιστεύουν ότι ήμουν λίγο κουβαρντάς σους υπολογισμούς π.χ. Θα μπορούσε να έχει 20 σκλάβους σε ένα 3αρι. Θα προσθέσω ότι αν ο κυρ Μήτσος είχε σουπερ μάρκετ και τον έλεγαν Μήτσο Καρφουρ θα άνοιγε παρασκευαστήριο στη Κίνα που έχει 1,8€ το μεροκάματο και σίγουρα δεν συμφέρει ο δούλος εκεί.

Θέλω να καταλήξω ότι εδώ και αρκετό καιρό ζούμε σε ένα κόσμο που απλά αποδέχεται την έμμισθη σκλαβιά και κάνεις δεν κάνει τίποτα. Όταν στην εξέγερση του Δεκεμβρίου κάηκε γνωστή αλυσίδα ρούχων στην Ερμού Ο μάνατζερ είπε ότι τώρα θα μείνουν άνεργοι τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι (έμμισθοι σκλάβοι). Η πολιτεία λοιπόν αντί να επιδοτήσει τους σκλάβους επιδότησε το μαγαζί για να ανοίξει γρήγορα και να τους ξαναφέρει στη δούλεψη του. Αν ήταν δούλοι τουλάχιστον θα τους τάιζε μέχρι τότε…

9 σχόλια:

  1. φιλε, πολυ ωραιο το παραδειγμα και πολυ τραγικα αυτα που ζουμε. κι εγω διαβασα καπου προσφατα οτι υπαρχουν στον κοσμο 29.000.000 δουλοι, περισσοτεροι απο ποτε στην ιστορια. βαλε κι ολους εμας τους ανεπισημα δουλους, βαλε και τους μ****δουλους, δεν εχει μεινει κανενας ελευθερος.
    τουλαχιστον τοτε ηξεραν οτι είναι δουλοι κι ειχαν κατι να προσμενουν, εμεις εχουμε την ψευδαισθηση οτι μπορουμε να κανουμε η μαλλον να αγορασουμε οτι θελουμε και δεν ονειρευομαστε την ελευθερια μας. μονο το επομενο τζιπ που θα παρουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε καμενοι σταματηστε τις αριστεριστικες μαλακιες και δουλεψτε να βγαλετε κανα φραγκο παραπανω... δουλος στην δουλεια=δουλος στον εγκέφαλο... μια χουντα μας σωζει... απο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προβληματισμοι ειναι φιλε μου...τωρα το συζηταμε το 2009 ενω ειναι γνωστο σαν ορος "μισθωτη σκλαβια" εδω και 150-160 χρονια...ενω λοιπον υπαρχει σαν προβλημα,χρειαζεται λυση και ποια θα ειναι αυτη δεν θα ρωτησουμε τον φασιστα που θελει χουντα αλλα τον συγχρονο εργατη με πτυχιο που ζει συμφωνα με το αρθρο εστω και κυνικα διατυπωμενο...για να μας σωσει απο εσας...φτανει πια αυτο με το "δουλεψτε να βγαλετε κανα φραγκο παραπανω" νισαφυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "τον συγχρονο εργατη με πτυχιο η μη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "δουλεψτε να βγαλετε κανα φραγκο"
    φιλε ανωνυμε, προσωπικα και δουλευω πολυ και φραγκα βγαζω. αν ειχες το μυαλο να καταλαβεις τι συμβαινει γυρω σου, θα έβλεπες ότι το προβλημα στον κοσμο σημερα είναι άνθρωποι εγωκεντρικοι σαν και σενα, που το μονο που τους νοιαζει ειναι να βγαλουν κανα φραγκακι να κανουν το κομματι τους κι αλλοι ας κοψουν το λαιμο τους.
    ο καθενας σκεφτεται μεχρι εκει που φτανει το μυαλο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας ρε αλανια!Καλως ηρθα στην παρεα σας,πρωτη φορα που σας επισκεπτομαι,psylord's on the wire,too happy about it!!Πρωτη φορα λοιπον + πετυχαινω αρθρο περι δουλειας + καθ'οσον δουλος +'γω(τεραστια εμπειρια στο δουλεμποριο,εχω αλλαξει πανω απο 30 αφεντικα τα τελευταια 10-12 χρονια...)δεν κρατιεμαι!θελω να σχολιασω τωρα!Η δουλεια δεν περιλαμβανει μονο τους σκλαβους(ξερουμε οτι ο παππους του Ruud Gullit,ΟΟΟΟΧΙ,δεν καταγοταν απο τα περιχωρα της Ουτρεχτης...)+ τους "εμμισθους δουλους"(εχω γνωρισει απειρα ατομα με πτυχειαρες να δουλευουν ταξιτζηδες,σουβλατζηδες,σερβιτοροι + security...Yπαρχουν + οι μικροεπειχηρηματιες οπου το συστημα σιγα-σιγα τους βγαζει απ'το παιχνιδι.ΕΙΧΑ ενα μικρο αρτοποιειο σε συνοικια στο Α.Καλαμακι.Τονιζω τον παρελθοντικο γιατι σημερα το πουλησα να'πα να #$@&*)^!.Η κυρια πρωτη υλη(αλευρι)τα τελευταια 2 χρονια εχει αυξηθει 140%! Ετοιμαζουν το προψημενο ψωμι(κατεψυγμενο),ηδη υπαρχει στις προθηκες...Οι γαλακτοκομικες εταιριες "χτυπανε" τις τιμες στους μικρους με αποτελεσμα την αισθητη διαφορα με τα markets.Plus την φορολογια που σε πνιγει.Με λιγα λογια το "δουλεψτε να βγαλετε κανα φραγκο" δεν ειναι λυση.Η ΛΥΣΗ ειναι ΜΙΑ.Delivered to you by psylord!Βημα πρωτο:"Πεταξτε την ΤV".Δεν βλεπω TV,αρα καταναλωνω λιγοτερο.Τα επομενα βηματα στην επομενη επικοινωνια.Να'χει λιγο saspens...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. psylord καλως ηρθες ρε συ, τιγκα στον ενθουσιασμο απ᾽οτι βλεπω. περιμενουμε κι αλλα σχολια και οχι μονο. κι οπως λεμε σε οποιον μας επισκεπτεται, αν θελεις να γραψεις κατι και να το ανεβασεις στο μπλογκ, χρειαζεται μονο να το ζητησεις.
    μη χαθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν κρατιέμαι! θελω να σχολιάσω τώρα!