Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

The Freenet Project


Στις μέρες μας, τα πάντα ακολουθούνται από θεωρίες συνομωσίας. Ακούς για κάτι καλό κι από πίσω υπάρχει κάτι κακό. Ακούς για κάτι κακό κι από πίσω υπάρχει κάτι χειρότερο. Κατά τη γνώμη μου, άλλη μια θεωρία συνομωσίας, που θα γίνει πραγματικότητα σύντομα, είναι η προσπάθεια να ελεγχθεί το Ίντερνετ. Το ακούμε χρόνια, ακούμε για συνεργασία στη λογοκρισία της Γκουγκλ με την κυβέρνηση της Κίνας, αλλά ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί τον κίνδυνο.

Εδώ έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη κι ακόμα διαφωνούμε στο αν πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για να σταματήσει η κατρακύλα, που να μυριστούμε τι θα γίνει στο Ίντερνετ;
Κι όμως ξέρουμε οι περισσότεροι πόσο εύκολα ανιχνέυσιμα είναι τα ίχνη της εικονικής μας ζωής. Όσοι έχετε διαχειριστεί ιστοσελίδες το ξέρετε ότι υπάρχουν πάρα πολλά δωρεάν προγράμματα παρακολούθησης της επισκεψιμότητας, που δίνουν πληροφορίες για τις ώρες επίσκεψης, τη διάρκειά της, το βάθος της, τι λειτουργικό χρησιμοποιεί ο επισκέπτης, από ποια σελίδα ήρθε, σε ποια πήγε, αν έξυνε τη μύτη του την ώρα που σέρφαρε και πολλά άλλα τέτοια.
Πολύ ωραίος ο πρόλογος για να μιλήσουμε για ένα project, το οποίο υπάρχει ήδη από το 2000 και λειτουργεί ως εξής: επιτρέπει τη διανομή και ανταλλαγή αρχείων και πληροφοριών, χωρίς το φόβο της λογοκρισίας κι αυτό γιατί βασίζεται στην ανωνυμία, για περισσότερη ελευθερία, και στον αποκεντρισμό, για μεγαλύτερη αντοχή σε επιθέσεις. Έχει αρκετές ομοιότητες με τα δίκτυα peer to peer, όπως το ότι ο χρήστης προσφέρει κάποιο εύρος ζώνης από τη σύνδεσή του (bandwidth) και κάποιο χώρο από το δίσκο του για αποθήκευση αρχείων, αλλά και μια μεγάλη διαφορά: ο χρήστης δεν αποφασίζει για τα αρχεία που αποθηκεύονται στο δίσκο του. Τα αρχεία σβήνονται ή όχι ανάλογα με τη δημοτικότητά τους και είναι κωδικοποιημένα, για να μην μπορεί κάποιος να κατηγορήσει το χρήστη για ότι βρίσκεται αποθηκευμένο στο σκληρό του. Χρησιμοποιείται επίσης για email, ανέβασμα σελίδων κ.α.
Η διεύθυνση είναι http://freenetproject.org . Για να δουλέψει όμως όπως πρέπει, δηλαδή να υπάρχει ανωνυμία και ασφάλεια, πρέπει να το κάνετε μαζί με δυο τρεις φίλους, να δημιουργήσετε δηλαδή ένα δικό σας δίκτυο από άτομα εμπιστοσύνης.
Επειδή κι εμείς τώρα το ξεκινάμε, αν ξέρετε κάτι παραπάνω ή το προσπαθήσετε και θέλετε να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας, θα το εκτιμήσουμε πάρα πολύ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν κρατιέμαι! θελω να σχολιάσω τώρα!