Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

μποικοταζ και ξερο ψωμι

Διαβασα σημερα οτι οργανωνεται απο το διαδικτυο μποικοταζ στις καφετεριες το σαβατο και αναρωτηθηκα απο που μας ερχεται αυτη η λεξη.Το μποικοταζ λοιπον προερχεται απο εναν Αγγλο γαιοκτημονα ,τον Charles boycott ο οποιος δραστηριοποιουταν στην Ιρλανδια το 1880 και υπενοικιαζε τη γη του στους ντοπιους χωρικους.Οι χωρικοι μην μπορωντας να ανταπεξελθουν στις αναγγες της τοτε εποχης του ζητησαν να μειωσει  το ενοικιο.Αυτος οχι μονο δεν τους ακουσε αλλα τους αντιμετωπισε με ακομα μεγαλυτερη σκληροτητα.Τοτε με μια συντονισμενη ενεργεια ολοι οι ενοικιαστες και οι υπηρετες του σταματησαν να δουλευουν και ο λορδος αντιμετωπιζε την πιθανοτητα να χασει τη σοδεια του,και να μεινει νηστικος και βρωμικος.Καταφερε ομως και εφερε απο αλλα μερη 50 νοματεους για να σωσουν την σοδεια και κοντα στους 1000 μπατσους για τυχων επεισοδια.Αυτη βεβαια η κινηση του κοστισε 25 φορες παραπανω απο το να συνφωνουσε απο την αρχη.Το μποικοταζ ομως συνεχιστηκε με τους κατοικους ολης της κοινοτητας να αρνουνται να εξυπηρετησουν τον charles σε οτιδηποτε και αυτος να βρισκεται σε μια κοινωνια που να ειναι ξενο σωμα.Ο Αγγλικος τυπος της εποχης ειχε εκτενη αφιερωματα για την κατασταση και αρχισε να χρησιμοποιει το ονομα του για  για να χαρακτηρισει παρομοιες ενεργειες.Στο τελος τα μαζεψε και εφυγε.Απο τοτε αυτη η τακτικη εχει εφαρμοστει σε πολλες περιπτωσεις μεχρι και απο κρατη,το γνωστο εμπαρκο.
Στον κοσμο μας που  κυριαρχει το πουλαω και αγοραζω,που το μονο που σε μαθαινουν απο μικρο παιδι ειναι να καταναλωνεις, το λιγοτερο που μπορεις να κανεις ειναι να δωσεις λιγη σημασια στο πως και το γιατι καταναλωνεις και να εχεις τουλαχιστον την αισθηση και την απαιτηση οτι αυτο που παιρνεις αξιζει οσο αυτο που δινεις.Σαν καταναλωτες εχουμε το δικαιωμα να σταματησουμε να αγοραζουμε  οποιαδηποτε βλακεια μας πασαρουν και νομιζουμε οτι το εχουμε αναγκη,επειδη εχει γινει της μοδας,το εχει ο διπλανος μας η επειδη ετσι κανουν οι περισοτεροι.Καθε φορα που αγοραζουμε ειναι σαν να ψηφιζουμε,ειναι μια δηλωση αποδοχης αυτου του προιοντος και οτι αντιπροπευει αυτο.
Το Σαβατο 11/4 εχει οργανωθει απο το ιντερνετ μποικοταζ στις καφετεριες,γιατι δεν γινεται να πηγαινεουν 3 ατομα για καφε και να πληρωνουν για 1 φραπε και 2 φρεντο 12 ευρω ενω στην ευρωπη δεν πληρωνεις παραπανω απο 2 για ενα καφε.Δεν γινεται κατι που του κοστιζει του αλλου 5 λεπτα να το πληρωνεις επι 100 επειδη καθεσαι 2 ωρες στην καφετερια και πρεπει να πληρωθει και η προστασια του μαγαζιου.
Οπως λεει και ενας φιλος μου "πρεπει να οργανωθουμε''.

2 σχόλια:

  1. παντως ολα αυτα με την 'ωρα της γης' και τη 'μερα εναντιον του καφε' και τη 'μερα ευαισθητοποιησης για τη γουνα μας που καιγεται' μου φαινεται λιγο μουφα τελικα. σβησαμε τα φωτα μια ωρα και κατι εγινε. αυτα τα πραγματα θελουν επιμονη. να πουμε ολοι 'τερμα οι καφεδες' μεχρι να βαλει το υπουργειο πλαφον, να μην πουλιεται πουθενα ο καφες πανω απο 1,5Ε. να πουμε ολοι θα ταλαιπωρηθουμε μια βδομαδα, δεκα μερες, αλλα να μην καταλανωνουμε βενζινη, μεχρι το υπουργειο να πει πουθενα η βενζινη πανω απο 0,60Ε.
    αν δεν φροντισου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν κρατιέμαι! θελω να σχολιάσω τώρα!