Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Κανείς δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός

Αυτό είναι που ξεχνάμε. Μας έχουν μάθει να χωρίζουμε τον κόσμο σε στρατόπεδα. Έτσι δουλεύει το σύστημά τους. Εμείς είμαστε οι προοδευτικοί, αυτοί είναι οι συντηρητικοί, εμείς οι καλοί, αυτοί οι κακοί, εμείς οι έξυπνοι, αυτοί οι βλάκες, εμείς οι μάγκες, αυτοί οι φλώροι, εμείς οι Έλληνες, αυτοί οι οχτροί. Σε όλη μας τη ζωή διαλέγουμε στρατόπεδα, αλλά ξεχνάμε αυτό που βλέπουμε στον ίδιο μας τον εαυτό: Τα πράγματα και οι καταστάσεις αλλάζουν συνέχως και δεν μπορείς να βάζεις ταμπέλες και να κρίνεις σύμφωνα μ' αυτές. Κι αυτοί που το κάνουν, είτε έχουν συμφέρον, είτε δεν καταλαβαίνουν ότι τους έχουν αλλοιώσει τη σκέψη.
Είμαστε όλοι άνθρωποι, αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχουμε όλοι κοινό και όλους πρέπει να τους βλέπουμε έτσι. Κι ο έξυπνος θα κάνει βλακεία, κι ο κακός θα κάνει κάτι καλό, κι ο γενναίος θα δειλιάσει, όλα είναι ρευστά και σχετικά. Και εξαρτώνται από τις εμπειρίες του καθενός. Κι εγώ έχω πει κι έχω γράψει για τους φασίστες τα όσα. Γνώρισα όμως πρόσφατα κάποιον που μένει στο κέντρο της Αθήνας. Χωρίς λεπτομέρειες πολλές σας λέω ότι κάτω από το σπίτι του επιτέθηκαν στη 14χρονη κόρη του πέντε μετανάστες, τη χτύπησαν και της πήραν κινητό και λάπτοπ. Ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με δεξιούς ή φασίστες, αλλά μου είπε "Αν γινόταν αύριο το πρωί να τους έπαιρναν όλους από δω και να τους έστελναν πίσω, θα ήμουν ευτυχισμένος. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι."
Λυπάμαι, αλλά αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορώ να τον πω φασίστα, γιατί δεν έχω ζήσει αυτά που ζει αυτός και δε θα 'θελα να τα ζήσω.
Άρα που καταλήγουμε; Στο ότι δεν πρέπει απλώς να βάζουμε ταμπέλες και να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Ο εχθρός είναι η εξουσία, που εκμεταλλέυεται τον άνθρωπο και τον βλέπει σαν εργάτη, σαν ψηφοφόρο, σαν καταναλωτή, αλλά όχι σαν άνθρωπο.
Χρέος λοιπόν όσων έχουν ακόμα σώας τας φρένας σ' αυτή την παράλογη καθημερινότητα που ζούμε, είναι να προσπαθήσουν να ενώσουν τον κόσμο στην προσπάθεια να γκρεμιστεί αυτό το σύστημα κι αυτό θα γίνει μόνο με μαζικότητα κι όχι με διαχωρισμούς.
Ο τοίχος θα πέσει αν τον σπρώξουμε όλοι μαζί.

2 σχόλια:

  1. file taftar to kalo kai to kako yparhei pantou kai panta, eite einai metanastis, eite syntopitis, eite geitonas, eite xenos ktl. To gegonos oti kapoioi metanastes i ellhnes, xenoi i ntopioi, filoi i xenoi symperiferonte viaia den simainei oti prepei na tous antimetwpizoume olous etsi. Kai egw ehw mia gnwsti pou tis piran tin tsanta kai tin xtypisan - ellines - alla meta apo ayto to gegonos den tin ehw akousei na leei na fygoun oi ellines..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γι᾽αυτο λεω οτι δεν πρεπει να βαζουμε ταμπελες και να αλληλοκατηγορουμαστε. και γι αυτο φταιει αυτο το κρατος και αυτο το συστημα, που εχει οφελος απ το να σε κραταει υπαναπτυκτο και αμορφωτο, να μη σ αφηνει να δεις το δασος, αλλα να μενεις κολλημενος μπροστα στο δεντρο.
    επιδιωξη μας λοιπον δεν πρεπει να ειναι να παιρνουμε περισσοτερα λεφτα ή να βγαινουμε νωριτερα στη συνταξη. πρεπει να πολεμησουμε για να μορφωθουμε οπως μας αξιζει, να ζησουμε και να δημιουργησουμε οπως μας αξιζει: σαν ανθρωποι.
    και με το κερδος σαν υπερτατη αξια της κοινωνιας μας ποτε δεν προκειται να ζησουμε σαν ανθρωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν κρατιέμαι! θελω να σχολιάσω τώρα!